Йогурт – це солодкий кефір?
Зовсім ні! Це самостійний кисломолочний продукт, одержаний шляхом сквашування нормалізованого по жиру молока культурами молочнокислих бактерій: термофільного стрептокока і болгарської палички.
Йогурт виготовлений без цукру та фруктового наповнювача термостатним способом.
Термостатний спосіб виробництва передбачає використання свіжого натурального молока дуже високої якості. При термостатному способі виробництва в нормалізоване за вмістом жиру пастеризоване молоко додають заквашувальну культуру та одразу фасують у споживчу тару (стаканчики, пляшки, пакети). Після розливу споживчу тару поміщають у спеціальні камери з відповідними температурними режимами для сквашування. Режими термостатної камери дозволяють створити в ній температурні умови, подібні до умов сільської печі. Після сквашування продукт направляють до холодильної камери для досягнення температури +4°C – +6 °C. Під час охолодження проходить формування структури. Якість такого продукту значно краща: згусток більш щільний, не порушений, у ньому «стоїть ложка». Його смак вирізняється особливою ніжністю та м´якістю.
Цей кисломолочний продукт може вживатися в їжу як самостійна страва, так і як заправка до салатів, основа різних соусів.
Йогурт сприяє зниженню ваги, тому його включають в раціон людей, що дотримуються дієтичного харчування. Замінивши у рецепті сметану йогуртом, Ви зробите страву більш легкою. Обидва молочних продукти взаємозамінні в більшості рецептів. Замість важкого майонезу, можна заправити Ваш улюблений салат йогуртом, змішаним зі спеціями. Зробивши йогурт основою легких соусів, Ви збережете тонкий аромат, забезпечите приємну консистенцію й уникнете зайвих калорій.
З йогурту можна готувати перші страви. Він є основним компонентом для приготування таратору – болгарського національного холодного супу. З йогуртом готується знаменитий іспанський суп гаспачо, який можна легко зробити вдома, і для цього не обов’язково купувати тур до Барселони. Популярні крем-супи також можна готувати з йогурту і картоплі, селери, цибулі, молока, вершків і зелені. Такий суп подають холодним – ідеальний варіант для спекотного літа.
Безсумнівно, йогурт – король десертів. З йогуртовим соусом роблять бананові, яблучні та сиркові десерти, готують креми, муси, щербет, пироги, тістечка й торти (останні особливо гарні, коли йогурт поєднується з ягодами).
Збираючись на пікнік, замаринуйте м’ясо в йогурті. Цей натуральний кисломолочний продукт зробить м’ясо ніжним і соковитим.
Одним словом: Смачного!