Існує величезна кількість рецептів окрошки. Звичайно ж, найпопулярніші на основі сироватки, квасу, бульйону і, звісно ж, кефіру.
Про корисність кефіру знають всі. Особливо добре знайомі з його властивостями люди, які змушені постійно дотримуватися дієти. Окрошка на кефірі містить величезну кількість корисних мікро і макроелементів. До них належать:
- кислоти;
- вітаміни;
- залізо;
- цинк;
- магній;
- мідь;
- фосфор;
- кальцій;
- цукор – натурального походження;
- пробіотики.
Користь окрошки на кефірі
Важко посперечатися з важливістю пробіотиків у повноцінній роботі кишечника. Завдяки їм нормалізується стан мікрофлори, а також збільшується рівень засвоюваності організмом продуктів, що потрапляють в шлунок. Білки, що містяться в кефірі, поповнюють запаси протеїну, який необхідний для людського організму. Всі корисні елементи, що входять до складу даного продукту, поповнюють запаси організму, які життєво необхідні для його нормального функціонування і вироблення енергії. Крім того, ці компоненти налагоджують роботу центральної нервової системи. Окрошку на кефірі можна використовувати як засіб для зниження наслідків сильного стресу, оскільки кефір знижує дратівливість.
Кефір регулює вміст холестерину. Це має профілактичні властивості, які дозволяють запобігти утворенню бляшок в середині судин. Прийом в їжу такого продукту просто необхідний людям, що мають проблеми з серцем.
Присутність окрошки на основі кефіру в раціоні дозволяє зміцнити імунітет. Фахівці рекомендують вживати даний продукт під час безсоння, оскільки кефір сприяє нормалізації сну. Це відбувається завдяки триптофану. Триптофан – це ароматична амінокислота, яка має заспокійливий ефект щодо нервової системи.
Кальцій, що входить до складу кефіру, сприяє зміцненню кісток, а також має лікувальні показання при різних кісткових захворюваннях.
Кефір, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, сприяє виробленню соків, які необхідні для нормального процесу травлення. Це дуже важлива особливість. Безліч захворювань пов’язані з розладом травної системи. Дієтологи рекомендують вживання продуктів на основі кефіру людям, що полюбляють жирну і м’ясну їжу, оскільки при регулярному вживанні таких продуктів всередині кишечника утворюється лужне середовище, що сприяє розмноженню шкідливих бактерій. Вони в свою чергу викликають безліч різних захворювань. Туберкульозні бактерії також нестійкі перед дією корисних елементів.
Вживання окрошки на кефірі під час літньої спеки дозволяє втамувати спрагу.
Уже згадувалося про те, що окрошку на кефірі вживають при різних дієтах, оскільки даний продукт налагоджує обмін речовин. Порушення цього процесу є основною проблемою практично кожної сучасної людини. Все тому що відсутній здоровий сон, правильний раціон харчування і немає активності в рухах. В результаті має місце постійне відчуття втоми. З’являються проблеми зі шкірою і волоссям. А найголовніше з’являється проблема надлишкової маси тіла.
Включити в свій щоденний раціон їжу на основі кефірі рекомендується людям страждаючим таким поширеним захворюванням як цукровий діабет. Це викликано тим, що кефір зменшує вміст цукру в крові, що корисно при його надлишку. Також це необхідно при появі перших ознак дисбактеріозу. Також при:
- набряклості;
- алергічних захворюваннях;
- бронхіальній астмі;
- остеопорозі;
- нестабільності артеріального тиску;
- захворюваннях травної системи;
- хворобах печінки;
- зайвій вазі.
Жінки в період настання періоду клімаксу вживають окрошку на кефірі для заспокоєння і тонізації організму. Сечогінні властивості дозволяють позбутися від проблеми набряклості, а також знижує підвищений тиск.
В разі наявності зайвої ваги вживання окрошки на основі кефіру дозволяє прискорити процес виведення несприятливого слизу, а також шлаків.
Жирний чи знежирений кефір?
При виборі продуктів для приготування окрошки на кефірі виникає цілком логічне запитання про те, який же краще вибрати? Жирний або знежирений? Напевно, багатьом стане зрозуміло, що разом з видаленням жирів з кефіру зменшується кількість мікроелементів мають головні корисні властивості. Тому рекомендується зупинити свій вибір на більш жирних кефірах.
Як правильно вибрати кефір для окрошки
В першу чергу необхідно звернути увагу на терміни виготовлення продукту. Найкраще вибирати кефір з вмістом білка не менш 3%. Колір повинен бути молочним, без різних включень і домішок іншого кольору. Консистенція повинна бути однорідною.
Високоякісний кефір має термін придатності не більше 10 днів. Продукт, що має термін зберігання більше 20 днів містить консерванти.
Протипоказання до вживання окрошки на кефірі
Як не дивно, але у такого корисного продукту є свої протипоказання. Вживання окрошки на кефірі в їжу заборонено людям, що страждають гастритом з підвищеною кислотністю, а також при наявності виразок або маленьких виразкових вогнищ. Краще відмовитися від прийому окрошки при регулярних нападах печії і епілепсії. Не можна сказати, що потрібно повністю виключити цей продукт з харчування, але його кількість повинна бути мінімальною.
Також не варто вживати надто холодну окрошку.
Варто зауважити що, судячи з лабораторних досліджень, у складі кефірі є невелика кількість алкоголю. Залежно від способу його виготовлення зміст може бути від 0,2% до 4%. Саме тому не варто вживати цей продукт людям, що проходять курс лікування від алкогольної залежності, а також дітям у віці до 1 року. Вся справа в тому, що в такому маленькому віці мікрофлора кишечника ще повністю не сформована і вживання в їжу такого продукту може тільки нашкодити.
В період вживання окрошки на основі кефіру не варто додатково їсти інші кисломолочні продукти. Змішування може привести до нетравлення шлунка.
Висновки
Окрошка на основі кефіру володіє величезною кількістю корисних властивостей. Завдяки кефіру налагоджуються всі життєво необхідні функції організму. Але не варто зловживати цим продуктом.
Якщо Ви все-таки вирішили посмакувати окрошкою, пропонуємо Вам кілька перевірених рецептів. Смачного та корисного Вам літа!