Сьогодні день, коли багато українців готують головну страву Різдва – кутю. І в кожної господині кутя – унікальна, створена за власним рецептом, в якому поєднуються традиції регіону країни та звичаї родини. Густа або рідка, проста чи з додаванням особливих інгредієнтів – кутя є першою стравою, якою розпочинають Святий вечір.
Для тих, хто до приготування куті приступає сьогодні (бо ж класична кутя починається із пшениці, яку краще замочити на ніч та узвару, якому треба теж дати достатньо настоятися), ми пропонуємо приготувати відносно швидку, але не менш смачну кутю з булгуром.
Отже, для приготування куті нам знадобиться:
– Булгур – 400 гр.
– Родзинки – 150 гр.
– Мак – 150 гр.
– Волоські горіхи – 100 – 150 гр. (очищені)
– Кунжут – 3 ст.л.
– Соняшникове насіння (очищене) – 2 ст.л.
– Мед – 2-3 ст.л. в залежності від того, наскільки ви та ваша родина любить солодку кутю.
Отже, булгур варимо 20-25 хвилин під кришкою, потім промиваємо водою та даємо охолонути.
Тим часом заливаємо окропом мак (можна навіть трохи проварити), перетираємо ретельно із медом (для прискорення процесу можна скористатися м’ясорубкою).
Заливаємо окропом родзинки, просушуємо на рушнику. Трохи підсмажуємо на сухій сковороді горіхи, насіння та кунжут.
Перемішуємо крупу із маком, родзинками та горіхами із насінням, ставимо в холодне місце. Куті треба настоятися, і головна страва вечора – готова.
