Сироватка – для молодості та краси

Кожен із нас прагне якомога довше зберегти здоров’я та молодість. Для цього ми витрачаємо чималі кошти на ліки, біодобавки та косметичні процедури. Та часто забуваємо, що турботлива матінка-природа забезпечила нас диво-ліками, які, незважаючи на дешевизну та доступність, мають неабияку цінність. Один із таких дивовижних оздоровлюючих  засобів – звичайнісінька сироватка.

         Молочна сироватка – справжній еліксир краси та здоров’я. Незважаючи на низьку жирність, вона містить всі необхідні людині поживні й біоактивні речовини, які легко засвоюються. На 94% складається з води, а решта 6% являють собою цінне джерело життєво важливих компонентів (всі вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотичні бактерії, майже всі солі й мікроелементи молока).

             Цей молочний продукт корисний при серцево-судинних захворюваннях, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях. Одна склянка сироватки в день відновлює водно-сольовий баланс. Вона містить антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння, перешкоджає виробленню гормонів стресу і збільшує вироблення серотоніну – гормону радості.

Молочна сироватка містить багато калію. Взагалі ж його дефіцит в організмі спричиняє також швидку стомлюваність, зниження уваги, погіршення пам’яті, з’являється відчуття нерішучості й невпевненості, нетерпимість холоду, мозолі та багато інших неприємних симптомів.

Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить із організму зайву рідину, а слідом за нею всі токсини, шлаки й зайвий холестерин. Її можна використовувати для боротьби з тягою до солодких продуктів, завдяки тому, що білок молочної сироватки легко засвоюється організмом (на відміну від протеїну молока) і швидко втамовує голод.

         На основі сироватки готують дитяче харчування, бо за своїм білковим складом вона нагадує материнське молоко. Сироватка поліпшує роботу нирок і печінки, стимулює роботу кишечника, допомагає при ревматизмі, гіпертонії, поліпшує кровообіг і запобігає розвитку склерозу, зменшує запальні процеси на шкірі, слизових оболонках, у шлунку і кишечнику.

Сироватка в домашніх умовах

         Сьогодні сироватку можна купити або приготувати в домашніх умовах. Поділюся двома досить простими способами.

1-й: поставити потрібну кількість молока в тепле місце й зачекати, доки воно перетвориться в кисляк. Потім його довести до кипіння (але не кип’ятити). Коли зверху молока утворяться згустки сиру, виключити газ і залишити на плиті до повного вистигання. Коли охолоне, процідити сироватку крізь марлю або дрібне сито. Сир, що залишився, використати для приготування різних страв.

2-й: на 1 л пастеризованого молока взяти 1 невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати й відразу ж зняти з вогню. Молоко перетвориться на сир і сироватку, які потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.