Сироватка у кулінарії

Із сироватки можна приготувати надзвичайно смачні та ніжні заварні млинці. Для цього потрібно: сироватка – 1 л, борошно – 500 г, яйця – 5 шт., сіль – 1 ч. л., цукор – 2-6 ст. л., сода – 1 ч. л., соняшникова олія – 6 ст. л. або 90 мілілітрів.

         Півлітри сироватки закип’ятити. Збити яйця з сіллю і цукром. Не припиняючи збивати, вливаємо киплячу сироватку. Яйця не згортаються, якщо збивати на великій швидкості і сироватку вливати тонкою цівкою. При цьому маса значно збільшується. Отож посуд візьміть об’ємний.

Соду погасити в сироватці, що залишилася. Потім у заварну суміш поступово додаємо борошно і сироватку з содою.

Тісто має бути досить рідке, як рослинна олія. Якщо густувате, то можна додати окріп. У готове тісто додати соняшникову олію. Випікати млинці на середньому вогні, змащувати маслом сковороду непотрібно, тільки перший раз. Наливаємо тоненько. Начинка будь-яка, на ваш смак.

Із сироватки готують і смачний кисіль. Для цього потрібно: сироватка – 1 склянка, сік будь-яких ягід – 2/5 склянки, цукор – 2 ст. л. крохмаль – 2 ч. ложки. Сироватку з’єднати з ягідним соком, покласти цукор, прокип’ятити. Ввести розведений холодною водою крохмаль, довести до кипіння. Розлити у вазочки або склянки, зверху посипати цукровим піском.

Смакуйте і будьте здорові!