Новинка! Вершки пастеризовані 30% жиру

Куштуйте новинку від ТМ «Зарог» – вершки пастеризовані 30% жиру у стакані 350 г!

Вершки – це шар жиру, який збирається на поверхні молока.

За легендою, вершки було винайдено у XVII столітті  метрдотелем замку Шанті Франсуа Вателем, тому вони отримали назву «крем шанті». Перший десерт із додаванням цього ніжного молочного продукту випробувала баронеса Генрієтта фон Оберкірх, яка залишилася небайдужою до повітряного нектару богів.

У натуральному сирому молоці вже через півгодини-годину після доїння утворюється помітний шар вершків: іде процес їх відстоювання. Створюється видимість розшарування молока. Але це тільки здається розшаруванням, оскільки емульсія при цьому не руйнується та оболонки жирових кульок ще повністю неушкоджені. Більші жирові кульки піднімаються вгору швидше за дрібні. Процес протікає повільно, бо висока в’язкість прямо залежить від температури молока. Вчені підрахували, що для окремих жирових кульок (найчастіше зустрічається діаметр 3-6 мкм) необхідно кілька годин, щоб піднятися на висоту 1 см. Процес відстоювання відбувається тільки тоді, коли молоко перебуває у стані спокою. На молокозаводах вершки ж відокремлюють від молока з використанням центрифуг. Якість одержуваного продукту безпосередньо залежить від якості молока-сировини. Використовується тільки свіже незбиране молоко високої жирності.

Вершки випускають із різним рівнем жирності: 8%, 10%, 15%, 25%, 30%, 33% та ін. Завдяки високому вмісту жиру продукт використовується в лікувальному харчуванні, харчовій  промисловості (для створення вершкового масла, сметани), у кулінарії (для виготовлення солодких страв, супів-пюре, соусів, кондитерських виробів).

Залежно від способу обробки сировини вершки бувають пастеризовані та стерилізовані. За консистенцією – консервовані, сухі, питні, збиті.

При стерилізації молоко нагрівається до 130 градусів, у результаті чого руйнується аскорбінова кислота, а кальцій і фосфор змінюють хімічну структуру та не засвоюються організмом. Тому найбільшу цінність для людини становить свіжий, пастеризований продукт.

Зі збільшенням жирності вершків зменшується вміст білків і вуглеводів у них.

 

КОРИСНІ ТА ШКІДЛИВІ ВЛАСТИВОСТІ

Натуральні вершки, отримані з незбираного молока – корисний та поживний продукт для організму людини. Вони показані при фізичному виснаженні, різкій втраті ваги, активній розумовій діяльності, депресіях, нервових розладах.

 

Корисний вплив на організм:

  • Нормалізують рівень холестерину в крові, перешкоджають розвитку атеросклерозу.
  • Уповільнюють всмоктування шкідливих речовин, виводять шлаки та токсини, нейтралізують негативний уплив хімічних сполук на організм.
  • Зміцнюють кістки та зуби.
  • Забезпечують організм енергією, складними білками (казеїном).
  • Зменшують подразнювальну дію кофеїну на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту.
  • Захищають зубну емаль від закріплення нальоту на поверхні.
  • Підсилюють дію кальцію. Їх рекомендується вживати спільно з морквяним соком, що покращує всмоктування вітамінів A та E.
  • Вершки добре засвоюються організмом людини, не вимагають додаткової енергії для перетравлення. Жир молочного продукту обволікає слизові оболонки шлунку й кишечника, завдяки чому показаний до вживання при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вершки містять амінокислоту L-триптофан, яка пригнічує тягу до простих вуглеводів, цукру.

Протипоказання:

  • ожиріння;
  • атеросклероз;
  • захворювання печінки;
  • гіпертонія;
  • уповільнений метаболізм;
  • хвороби серцево-судинної системи.

Щоб уникнути загострення захворювання, людям із гастритом і виразкою шлунку рекомендується вживати тільки свіжий пастеризований продукт до 20 грамів за раз.

Сьогодні у продажу представлені рослинні вершки – синтетичний продукт, замінник натуральних, із великим терміном зберігання (понад півроку). До їх складу входять пальмова, пальмоядрова, кокосова олії, казеїнат натрію, стабілізатори, емульгатори, ароматизатори, регулятори кислотності, барвники. Такий хімічний продукт не несе цінності для організму людини, а при регулярному вживанні здатний викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, харчову алергію.

На упаковці високоякісних питних вершків зазначається:  вершки з молока коров’ячого.