Готуємося до Святвечора разом із рецептами від ТМ “Зарог”
В нашій традиційній рубриці #рецепти_від_Зарог ми пропонуємо приготувати штолен.
Штолен – це випічка родом з Німеччини. За своїм виглядом цей різдвяний пиріг має символізувати загорнутого в пелюшки немовля Христа.
Начинкою для штолена можуть бути цукати, сухофрукти, горіхи та навіть мак.
Отже, до роботи
Для приготування штолену нам знадобиться: борошно пшеничне 500 г
борошно мигдальне 100 г
масло вершкове ТМ “Зарог” 300 г
молоко ТМ “Зарог” 250 мл
цукор 100 г
дріжджі свіжі 50 г
суміш різдвяних прянощів (кориця, імбир, гвоздика тощо) 1 ч ложка
щипка солі
Для начинки: цукати
сухофрукти
горішки
Для змащення: вершкове масло ТМ “Зарог” 50 г
цукрова пудра
Дріжджі змішуємо із чайною ложкою цукру. Впливаємо в дріжджі половину теплого молока та розмішуємо до розчинення дріжджів. Відправляємо опару в тепле місце.
А поки підходить наша опара, в окремій ємності змішуємо борошно, цукор, сіль і спеції. Додаємо другу половину молока та опару. Ретельно вимішуємо тісто.
Додаємо до тіста розм‘якшене вершкове масло і гарно замішуємо. Лишаємо в спокої на годину- півтори, після чого додаємо мигдальне борошно.
Далі додаємо начинку. Для начинки ми запарили ізюм, цукати та сушену журавлину, а потім ще трохи вимочили в ромі. До запарених сухофруктів додали ще й горіхи. Ретельно перемішуємо тісто.
Розділяємо тісто на 2 частини, кожну розплющуємо десь в товщину на 2 см. Згинаємо тісто, відступивши приблизно на третину від краю.
На застелену пергаментом форму викладаємо тісто, залишаємо в теплому місце ще хвилин на 40 для підйому.
Далі відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, та випікаємо протягом 60-75 хвилин до рум‘яного кольору.
Гарячі штолени змащуємо вершковим маслом, посипаємо цукровою пудрою та загортаємо спочатку у пергамент, а потім у фольгу. Так наші штолени мають ще дійти за кімнатної температури.
Насолоджуємось смаком, радіємо Різдву та загадуємо те єдине бажання, про яке наразі мріють всі українці
