Різдво вже зовсім поруч , час готувати головну страву святкового столу – кутю
Ми знаємо, що в кожної господині є свій, власний, унікальний рецепт куті. В більшості випадків такий рецепт – як сімейна реліквія, яка турботливо передається від старшого покоління – молодшому. Пшениця або рис, перловка чи навіть булгур як основа страви, кількість інгредієнтів, густота самої страви – все це індивідуальні рецепти. Ми ж сьогодні нагадаємо традиційний рецепт та розповімо декілька «родзинок», які можуть доповнити головну страву на Святвечір.
Тож, для приготування традиційної куті вам знадобиться:
Пшенична крупа- 500 г
Мак – 300 г
Волоські горіхи – 400 г
Родзинки – 150 г
Курага – 100 г
Мед – 150 г
Сіль – за смаком
Першим кроком приготування куті буде підготовка крупи. Пшеничну крупу треба добре промити та замочити в холодній воді: мінімум години на 2, але краще – на всю ніч.
Після замочування пшеницю необхідно ретельно промити, залити водою та варити на середньому вогні до готовності (2-3 години). Зварену пшеницю знов промити кип‘яченою водою.
І тут лайфхак #1 Замість пшениці можна спробувати рис, перлову крупу або булгур. Промитий рис краще варити в трохи солодкій воді (узварі), булгур – звичайним способом до готовності, перловку – замочити перед приготуванням.
Далі приступаємо до приготування маку. Його треба залити окропом на 30 хвилин, потім злити воду та гарненько перетерти мак.
Час для лайфхаку #2 Мак перетирають за допомогою блендерів, м’ясорубки, та найсмачніше – перетерти в ступці (макітрі). А щоб полегшити процес перетирання, додайте трохи цукру.
Далі родзинки та курагу так само заливаємо окропом на 30 хвилин, після чого курагу подрібнюємо.
Лайфхак #3 Якщо ви готуєте кутю з рисом, то його краще відварити саме в цій воді, що лишилася після запарювання кураги та родзинок. А ще, до куті смачно додати й інші розм‘якшені та подрібнені сухофрукти. Фініки (тільки без шкірки) або інжир можуть оновити смак традиційної куті.
Горіхи трохи підсушуємо в духовці (або на сковорідці), очищуємо від шкірки.
Лайфхак #4 : до волоського горіху смачно додати підсушений та очищений фундук або арахіс (теж гарненько очищений), мигдаль або трохи кедрового горіху.
З’єднуємо кашу, мак, сухофрукти та горіхи, додаємо мед (нагрітий до кімнатної температури або навіть трішечки більше, аби позбутися можливих грудочок).
Для тих, хто звик до більш рідкої куті – узвар (яблуко, груша, слива) зробить консистенцію такою, як вам до смаку.
Готову кутю ставимо на холод та подаємо в Святвечір охолодженою.
А які «родзинки» вашої традиційної куті? Ділитися з нами своїми лайфхаками
