Кожен із нас прагне якомога довше зберегти здоров’я та молодість. Для цього ми витрачаємо чималі кошти на ліки, біодобавки та косметичні процедури. Та часто забуваємо, що турботлива матінка-природа забезпечила нас диво-ліками, які, незважаючи на дешевизну та доступність, мають неабияку цінність. Один із таких дивовижних оздоровлюючих засобів – звичайнісінька сироватка.
Молочна сироватка – справжній еліксир краси та здоров’я. Незважаючи на низьку жирність, вона містить всі необхідні людині поживні й біоактивні речовини, які легко засвоюються. На 94% складається з води, а решта 6% являють собою цінне джерело життєво важливих компонентів (всі вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотичні бактерії, майже всі солі й мікроелементи молока).
Цей молочний продукт корисний при серцево-судинних захворюваннях, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях. Одна склянка сироватки в день відновлює водно-сольовий баланс. Вона містить антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння, перешкоджає виробленню гормонів стресу і збільшує вироблення серотоніну – гормону радості.
Молочна сироватка містить багато калію. Взагалі ж його дефіцит в організмі спричиняє також швидку стомлюваність, зниження уваги, погіршення пам’яті, з’являється відчуття нерішучості й невпевненості, нетерпимість холоду, мозолі та багато інших неприємних симптомів.
Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить із організму зайву рідину, а слідом за нею всі токсини, шлаки й зайвий холестерин. Її можна використовувати для боротьби з тягою до солодких продуктів, завдяки тому, що білок молочної сироватки легко засвоюється організмом (на відміну від протеїну молока) і швидко втамовує голод.
На основі сироватки готують дитяче харчування, бо за своїм білковим складом вона нагадує материнське молоко. Сироватка поліпшує роботу нирок і печінки, стимулює роботу кишечника, допомагає при ревматизмі, гіпертонії, поліпшує кровообіг і запобігає розвитку склерозу, зменшує запальні процеси на шкірі, слизових оболонках, у шлунку і кишечнику.
Сироватка в домашніх умовах
Сьогодні сироватку можна купити або приготувати в домашніх умовах. Поділюся двома досить простими способами.
1-й: поставити потрібну кількість молока в тепле місце й зачекати, доки воно перетвориться в кисляк. Потім його довести до кипіння (але не кип’ятити). Коли зверху молока утворяться згустки сиру, виключити газ і залишити на плиті до повного вистигання. Коли охолоне, процідити сироватку крізь марлю або дрібне сито. Сир, що залишився, використати для приготування різних страв.
2-й: на 1 л пастеризованого молока взяти 1 невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати й відразу ж зняти з вогню. Молоко перетвориться на сир і сироватку, які потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.