Сир: хімічний склад і користь для здоров’я

Сир — один з давніх кисломолочних продуктів, дуже корисний для нашого організму. Він містить всі незамінні амінокислоти і засвоюється краще, ніж м’ясо (якщо ви не страждаєте непереносимістю молочних продуктів). Його можна їсти солоним, змішаним з молоком або зі сметаною, вершками, згущеним молоком, ягодами, медом і навіть вином.

Сир ідеальний для випічки і як начинка для пиріжків. У сирну запіканку можна додати все, що завгодно: від родзинок і чорносливу до грибів і моркви. Сирна маса з протертого сиру з фруктами, цукатами, горіхами або шоколадом — смачний і поживний десерт, а нежирний сир з кисляком, овочами та зеленню або спеціями — дієтичний сніданок.

Хімічний склад сиру

У таблиці наведені значення ( калорійність, поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність сиру

Вуглеводи 2 гр

Жири 9 гр

Білки 16,7 гр

Калорійність сиру 155,3 кКал

Сир вітаміни

Вітамін PP ( ніацінового еквівалент) 3,1722 мг

Вітамін C 0,5 мг

Вітамін В2 ( рибофлавін) 0,3 мг

Вітамін B1 ( тіамін) 0,04 мг

Вітамін A ( РЕ) 80 мкг

Вітамін PP 0,4 мг

Вітамін A 0,08 мг

Сир макроелементи

Фосфор 220 мг

Калій 112 мг

Натрій 41 мг

Магній 23 мг

Кальцій 164 мг

Мікроелементи

Залізо 0,4 мг

Користь сиру для організму людини

— Необхідний для росту і відновлення всіх тканин організму, особливо кісткової тканини

— Зміцнює волосся, нігті, зуби

— Корисний для роботи нервової системи

— Допомагає зміцнити серцевий м’яз

— Сир містить амінокислоти метіонін і триптофан, що беруть участь в процесі кровотворення

— Сир в дієтичне харчування включають при захворюваннях серця, шлунково -кишкового тракту, печінки, жовчного міхура і т.д.

Засвоюваність сиру

Головне достоїнство продукту — здатність швидко і легко засвоюватися. Вчені довели, що білки, одержувані з сиру, потрапляють в тканини набагато швидше, ніж білки з молока, м’яса і риби. Наприклад, молоко через годину засвоюється лише на 30 %, а сир за той же самий час на 91 %. Тому його рекомендується їсти і дітям, і дорослим, і літнім людям.

Більше 100-150 грамів сиру за один раз їсти недоцільно, тому що наш організм в змозі засвоїти не більше 35 грамів чистого білка, що і складає 100-150 грамів сиру, в залежності від його жирності.

Білковий склад, залежно від жирності, може становити від 12 г білка до 20 г білка на 100г сиру.

Жирний і напівжирний сир.

Чим жирніше сир, тим він смачніший і тим більше жиру в ньому міститься, але тим більше калорій ми одержуємо. Тож,  якщо ви не страждаєте надмірною вагою або, навпаки, хочете збільшити вагу, то можете сміливо купувати напівжирний або, навіть, іноді жирний. Але такий сир краще не їсти на ніч, оскільки він досить важкий для шлунка. І до речі, жирність дає не тільки приємний смак, але і підвищує його засвоюваність. Чим жирніше — тим краще засвоюється. Якщо ж у вас вага трохи більше норми (не м’язова), то краще брати знежирений сир. Його можна їсти на ніч і взагалі, коли завгодно і практично скільки завгодно, можна змішувати з молоком і пити як йогурт.