Що приготувати на обід?
Мабуть, це одне з найчастіше вживаних запитань, над якими задумуються як молоді так і досвідчені господині. А особливо в літню спеку, коли і їсти нібито не хочеться, а проте і голодним не ходитимеш. А над плитою стояти теж не хочеться. Саме на такий випадок є безпрограшний варіант обіду, який задовольнить усіх – окрошка, або холодний суп.
Свіжі овочі, зелень, легка освіжаюча заправка – саме те, чого хочеться в задуху. Хоч класичний рецепт передбачає використання квасу, проте в Україні більш традиційним є рецепт з кисломолочними продуктами – сироваткою або кефіром, адже саме вони роблять окрошку не лише смачною, а й дуже корисною стравою.
Пропонуємо Вам два рецепти цієї надзвичайно простої та популярної страви. Смакуйте!
Окрошка на кефірі
Окрошка на кефірі – найкращий варіант. Посудіть самі: кефір прискорює травлення, покращує процеси очищення кишківника. Навіть якщо приготувати такий суп, не пошкодувавши м’яса, ніякої шкоди фігурі ви не заподієте. Велика кількість овочів і зелені доповнюють благотворний вплив на організм, обдаровують його безліччю вітамінів і мінералів. Загалом, суцільна користь для здоров’я. А як смачно і приємно в спеку!
Важливо знати, як готувати окрошку на кефірі правильно. Ось головні рекомендації.
- Використовуйте нежирний кефір. Напій високої жирності густий, що може перетворити суп в кашу. Хоча якщо попався жирний кефір, можна просто розбавити блюдо в тарілці мінеральною водою до потрібної консистенції.
- Використовуйте нежирне м’ясо. Рецепт окрошки на сироватці, кефірі та інших кисломолочних продуктах – це зразок користі для здоров’я. Не варто псувати його жирної свининою або яловичиною. Підійде відварна телятина, куряча грудка, індичатина, навіть кролятина. Якщо ж блюдо готується нашвидкуруч, в холодильнику для нього можна розшукати варену ковбасу чи сардельки.
- Змішуйте нарізані інгредієнти з заправкою, а тільки потім додавайте кефір. Це варто робити для того, щоб овочі всотали в себе смаки заправки, яка може бути кисленькою або гострою. Так класичним варіантом заправки в рецепті, як зробити окрошку на кефірі, можна вважати відварні жовтки, перетерті з гірчицею. У них додають трохи перцю і цукру, трохи сметани або того ж кефіру.
- Заправляйте страву за півгодини до подачі – не раніше, не пізніше. Справа в тому, що тривале очікування готової окрошки може розшарувати її структуру. А залити тарілку кефіром і відразу подати на стіл, означає, не дозволити страві насититися смаками.
Найпростіший рецепт окрошки на кефірі
Вам будуть потрібні:
- свіжий огірок – 3 шт .;
- зелень і зелена цибулька – по 1 пучку;
- картопля відварна – 4 шт.;
- яйця відварні – 3 шт.;
- ковбаса варена – 300 г;
- лимонний сік або оцет – 2 столові ложки;
- кефір – 1 літр;
- вода – по консистенції;
- сіль.
Приготування
Почніть з зеленої цибулі. Її слід нарізати кільцями, пересипати в каструльку і прямо в ній перетерти з сіллю товкачем.
Додайте порізані соломкою редиску і й огірки.
3 картоплини порубати кубиками і відправити до маси. Одну потовчіть виделкою і всипте туди ж для густоти.
Поріжте кубиками яйця і ковбасу, додайте до інших інгредієнтів.
Влийте кефір. Бажано додати воду, завдяки чому окрошка на кефірі і мінералці не буде занадто густою.
Ще трохи присоліть і додайте оцет або лимонний сік. Охолодіть 20-30 хвилин і подавайте.
Окрошка на сироватці
Вам будуть потрібні:
- сироватка – 2 л;
- картопля відварна – 4 шт .;
- сметана – 0,5 л;
- кріп і зелена цибуля – по пучку;
- свіжий огірочок – 2 шт .;
- яйця – 5 шт .;
- відварне м’ясо або ковбаса за смаком – 300 г;
- лимонна кислота, гірчиця, сіль.
Приготування
Всі інгредієнти порубати кубиками.
Підготувати заливку: змішати в ємності сироватку і сметану. Ретельно розчинити.
Додати 2/3 чайної ложки солі, приблизно стільки ж лимонної кислоти.
Залити сумішшю інгредієнти і остудити.
Можна додати гірчицю в самі овочі, тоді смак буде солодкувато-гіркуватим.
Смачного!
1 thought on “Окрошка”